Saffransplättar (vegan, glutenfri och nötfri)


saffransplätt

Det låter kanske tufft att vi har ägg, mjölk och nötallergi i familjen, samt att vi inte vill äta vete (och gluten). Men man lär sig ta fram recept som funkar för alla. Inga konstigheter. 2:a advent åt vi saffransplättar till frukost med rå vaniljsås och vispat kokosgrädde. Här kommer receptet:

Saffransplättar
1,5 dl bovetemjöl
0.5 dl rismjöl
0.5 dl majsstärkelse (ex. maizena)
2 tsk bakpulver (gärna ekologiskt)
1-2 tsk kokossocker
1 pkt saffran
1 tsk No egg (kan skippas)
2.5 dl havremjölk
2 msk ekologisk kokosolja (rinnig eller smält)

Vispa ihop och stek på medelvärme. Blandningen ska inte vara så rinnig utan rätt så tjock. Provstek gärna och tillsätt mer mjöl alt. mjölk för att uppnå önskad hårdhet/mjukhet.

Amerikanska pannkakor brukar jag annars göra, samma recept fast med hälften bovete- och hälften quinoamjöl. De blir fluffiga och mjuka och jag lägger dem alltid på galler så de inte blir blöta och blaskiga. Denna gång var quinoamjölet slut så jag gjorde enligt ovan, vilket gav fastare och lite krispigare plättar. Dessa kunde vi utan problem stapla på varandra och hålla dem varma o goa utan att de blev blaskiga. De som blev över kunde vi ha som mellanmål under dagen, de faller inte sönder och är inte alls särskilt kladdiga när barnen äter dem med händerna.

saffransplättar

Rå vaniljsås
2 st bananer (varken gröna eller övermogna)
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1 tsk solroslecitin
1 stor msk ekologisk kokosolja

Mixa ihop och du får en rinnig sås. Ställ den i kylskåpet i nån timme eller över natt så får du en tjock och krämig vaniljsås (rekommenderas!).

Kokosgrädde
Detta är bara cirka mått:
1 dl ekologisk kokosolja
1 msk ekologiskt kakaosmör
smaka av med björksocker (valfritt)

Smält kakaosmöret och vispa ihop med kokosoljan på hög hastighet. Ställ in i kylskåp tills den inte är rinnig längre (låt den ej stelna helt, då är den stenhård). Vispa hårt igen. Söta med lite björksocker. Man kan skippa kakaosmöret, men då smälter grädden lättare och får inte lika fast konsistens.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s